We kopen onze groenten bij een vriend die ecologisch groenten en fruit teelt en daarnaast hebben we een gemengd fruit-groentepakket via Odin. In de winter hebben we zo veel bieten en prei dat we dat niet elke week op kunnen maken. Tegenwoordig trek ik er een basisbouillon van, door de bieten krijgt het een mooie donkere kleur en een speciale smaak.
Basis winterbouillon
2 eetl. olie3 winterwortels, schoongewassen en in grove stukken gehakt
2 - 3 uien, ontdaan van schil en en wortels en in grove stukken gehakt
2 stelen prei, goed gewassen, ontdaan van wortels en in grove stukken gesneden
4 stelen bleekselderij gewassen en in stukken of 1 bos selderij, gewassen
2 kleine bieten of 1 grote biet, gewassen en ontdaan van wortels en bladeren
2 laurierblaadjes
6 peperkorrels
bosje tijm
1,5 liter water
Zet een soeppan op, fruit de groenten -zonder de bieten - en de kruiden een minuut of 10 in de olie tot de ui wat glazig begint te worden. Voeg dan het water en de bieten toe en breng langzaam aan de kook. Laat een uur zachtjes koken op een laag pitje, met het deksel scheef op de pan. Giet de bouillon door een fijne zeef. Er blijft iets meer dan een liter vocht over. Deze bouillon is een dag of 5 houdbaar in de koelkast, maar ook makkelijk in te vriezen en dan later te gebruiken. Zout, peper en andere kruiden zoals knoflook of specerijen pas toevoegen als je deze bouillon gaat gebruiken.