De Blauwe Aarde

Sitemap | @ copyright | Work done
Mijn tuin | Tuinieren | Rozen | Kruiden | Compost | bloementaal | Flora en Fauna
Oosterwijtwerd | Kerk | Pasen | Steenuilen | Oogstmijt | Groningen | Ransuilen | wijtwerderheerd
yolanda | Familie | Flatcoats | Huisdieren | Reis door India | Antiquariaat
New Age Links | Vegetariers | Vrouwen | Ecologie | Computers | Reizen | Wicca | Links overig |
My Garden | Herbal Garden | Garden links | Links to Rosepages | The language of flowers | Botany links
About Yolanda | Flatcoats | Pets | Oosterwijtwerd | Groningen | Little Owls | My Antiquarian Bookshop
New Age | Vegetarian | Books | Ecology links | Women | Computer links | Travels | More Links |

Vegetarische links en informatie

Go to this page in English
Oogst op Helwerd

Vegetarisme

Het is al moeilijk om goede vegetarische informatie en eetgelegenheden in het echte leven te vinden, maar op Internet vind ik het nog moeilijker. Sommige pagina's die ik in 1995 ontdekte zijn inmiddels verdwenen, anderen kwamen en gingen. In het Engels is er veel meer, maar ik hoop met de verwijzingen naar de pagina's aan de linkerkant je een aantal goede links met wat informatie te geven.

We kopen onze groenten bij een vriend die ecologisch groenten en fruit teelt en daarnaast hebben we een gemengd fruit-groentepakket via Odin. In de winter hebben we zo veel bieten en prei dat we dat niet elke week op kunnen maken. Tegenwoordig trek ik er een basisbouillon van, door de bieten krijgt het een mooie donkere kleur en een speciale smaak.

Basis winterbouillon
2 eetl. olie
3 winterwortels, schoongewassen en in grove stukken gehakt
2 - 3 uien, ontdaan van schil en en wortels en in grove stukken gehakt
2 stelen prei, goed gewassen, ontdaan van wortels en in grove stukken gesneden
4 stelen bleekselderij gewassen en in stukken of 1 bos selderij, gewassen
2 kleine bieten of 1 grote biet, gewassen en ontdaan van wortels en bladeren
2 laurierblaadjes
6 peperkorrels
bosje tijm
1,5 liter water

Zet een soeppan op, fruit de groenten -zonder de bieten - en de kruiden een minuut of 10 in de olie tot de ui wat glazig begint te worden. Voeg dan het water en de bieten toe en breng langzaam aan de kook. Laat een uur zachtjes koken op een laag pitje, met het deksel scheef op de pan. Giet de bouillon door een fijne zeef. Er blijft iets meer dan een liter vocht over. Deze bouillon is een dag of 5 houdbaar in de koelkast, maar ook makkelijk in te vriezen en dan later te gebruiken. Zout, peper en andere kruiden zoals knoflook of specerijen pas toevoegen als je deze bouillon gaat gebruiken.
Romige maaltijd-wintersoep
De groenten waarvan bovenstaande bouillon getrokken is, gebruik ik zelf ook nog in een dikke maaltijdsoep door ze te pureren in een keukenmachine en vervolgens toe te voegen aan één vierde deel van de bouillon, samen met verse fijngehakte groenten, linzen, teentje fijngehakte knoflook, tl garam massala (of andere specerijen en kruiden naar smaak), zout, peper en nog een halve liter water en een scheutje zoete sojasaus. Na drie kwartier zachtjes koken op een laag pitje blijft daar voor twee personen een lekkere dikke maaltijdsoep van over. Extra lekker wordt het door er vlak voor het opdienen nog een flinke eetlepel room doorheen te roeren. Serveren met bijvoorbeeld speltbrood met (kruiden)boter of kruidenkaas (in dat laatste geval evt ook nog even onder de gril)
Venkelstamppot

400 g aardappelen
2 grote venkelknollen
1 bakje creme fraiche
200 g geraspte kaas
peper en zou naar smaak

schil de aardappelen en snijdt ze in stukjes. Snijdt de venkelknollen in stukken. Zet een pan met water op, voeg de aardappelen toe en als die 7 minuten koken voeg dan de venkel toe. Na nog eens 7 minuten controleren of ze gaar zijn. afgieten en eventueel stampen, maar je kunt ook zo de creme fraiche en kaas er door roeren. Op smaak brengen met perper en zout. Voor 2 personen

Zomersla met bloemen

200 g gemengde salade (ezelsoren, molsla, roodloof, raketsla, jonge spinazie, waterkers, enz.), groene kruiden en eetbare bloemen (platte peterselie, kervel, basilicum, bieslook, blad en bloemen van Oost-Indische kers, blad en bloemen van salie, goudsbloemen, bernagiebloempjes, viooltjes).
Vinaigrette: 90g waterkers, 1 teen knoflook, 1 eetlepel fijngesneden sjalot, 2 eetlepels zachte azijn, 5 eetlepels olijfolie van koude persing, zout en versgemalen zwarte peper.

Was de slabladeren en groene kruiden en droog ze, scheur evt grote bladeren in stukken. Vul een kom met de salade en bestrooi met de eetbare bloemen.

Vinaigrette: Was de waterkers, verwijder de dikke steeltjes en doe de blaadjes met knoflook, sjalot, azijn, olijfolie, zout en peper in de blender en meng alles snel, in een beperkt aantal slagen tot een gladde saus. Voeg eventueel zout of peper toe. Serveer afzonderlijk bij de salade. Voor 2 - 3 personen

Herfst schotel met paddestoelen

1 kg aardappelen
500 g paddestoelen
peper en zout naar smaak
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1/8 liter room
geraspte kaas

Schil de aardappelen en snijdt ze in dunne schijfjes Maak de paddestoelen schoon en snijdt ze in plakjes

Vet een ondiepe ovenschaal royaal in met boter of olie en strooi daar fijn gesneden knoflook over. Leg de helft van de aardappelschijfjes dakpans-gewijs op de bodem van de schaal met wat peper en zout. Daarop een laag met alle champignons, daar overheen de rest van de aardappels, met wat peper en zout. Meng de room met twee eetlepels water en giet dit over het geheel. Strooi er 3 of 4 eetlepels kaas over en leg er wat reepjes boter op. Anderhalf uur in het midden van de oven bakken op 180 graden. Serveer met een salade. 3-4 personen

Pompoensoep

1 ui, fijn gesneden
2 el zonnebloemolie
2 blaadjes laurier
1 kg pompoen, dun geschild en in blokjes
1 tl koriander poeder
2 cm verse gember, geraspt
1 teen knoflook, geperst
zout naar smaak
200 g knolselderij, dun geschild en in blokjes
1 tl chilipoeder
5 dl water
3 el zure room
voor garnering verse fijngesneden peterselie of verse fijngesneden koriander

Fruit de ui in de olie, voeg de kruiden toe en laat 5 minuten sudderen. Voeg dan de knolselderij en pompoen toe met het water en laat alles 20 minuten op een wat lager pitje sudderen tot het gaar is. Verwijder de laurierblaadjes en pureer het mengsel tot een gladde soep. Roer de zure room er door en garneer met de peterselie of koriander. 3-4 personen

Witte Kool anders

400 g witte kool
2 á 3 el olie
2 el kerriepoeder
2 el ketjap manis of zoete sojasaus
1 dl water
2 el sambal
zout en peper naar smaak

Schaaf de kool in dunne sliertjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de kool met de kerrie 3 minuten op hoog vuur. Draai het vuur omlaag en voeg de zoete sojasaus en 1 dl warm water toe. Kook de groenten in 10 - 15 minuten beetgaar, voeg dan de sambal en het zout en peper toe en serveer direct.

Herfstfruit met kaneelstroop

4 appels
4 handperen
sap van 1/2 citroen
zonnebloemolie
2 el suiker
2 tl kaneelpoeder
80 g walnoten, klein gehakt
40 g rozijnen
wat appelsap

schil de appels en peren, snijdt ze in stukjes en besprenkel die met citroensap. Verhit de olie in een pan en bak de stukjes op een laag pitje. Strooi de suiker en kaneel er over en laat mee bakken. Voeg na een tijdje de walnoten, rozijnen en een flinke scheut appelsap toe en verhit dit al roerende. Serveer warm. 4 personen

Chapati’s, brood uit India (20 tot 24 stuks)

500 g volkorenmeel
2 theelepels zout
2 eetlepels ghee (geklaarde boter) maar ook olie kan gebruikt worden
Kruiden *zie bij A

Houd ongeveer 75 gram meel achter om straks te gebruiken bij het uitrollen van het deeg. Vermeng de rest van het meel met het zout. Sprenkel de ghee hier overheen en voeg dan in één keer 2½ deciliter lauwwarm water (40 °C) toe.

Roer alles snel door elkaar, voeg de kruiden toe, en kneed het deeg hierna gedurende 10 of meer minuten. Hoe langer het deeg wordt gekneed des te luchtiger zal het resultaat zijn.
Vorm na het kneden van het deeg hiervan een bal en laat deze afgedekt met een vochtig gemaakte doek gedurende ten minste 1 uur rusten. Verdeel het deeg daarna in balletjes, zo groot als walnoten. Rol de balletjes met behulp van een deegroller uit op een met meel bestoven werkplank of aanrecht tot flinterdunne plakken *zie ook B )

Bak de deegplakken stuk voor stuk in een droge koekenpan met dikke bodem of in een koekenpan die is voorzien van een zogenaamde anti-aanbaklaag.
Bak ze niet langer dan 1 a 1½ minuut aan elke kant. Druk ze tijdens het bakken met een. houten spatel of lepel tegen de bodem van de pan om omkrullen te voorkomen. Hierdoor zullen in de chapati's luchtbellen ontstaan die ze luchtig en knapperig doen worden.
In India houdt men de chapati's warm tussen (thee)doeken of in een blik.

Tip: Geef chapati's bij curriegerechten en bij groenteschotels.

A. Kruiden
1. Je kunt komijnzaad toevoegen
2. Je kunt ook fijn gehakte spinazie, korianderblad of peterselie toevoegen aan het deeg
3. Door meer kruiden toe te voegen, zout, rode of zwarte peper, gemalen komijnzaad en geelwortel krijg je broodjes met meer smaak. Vaak wordt dit soort gesauteerd.

B dikte, soort en bakwijze
1. Je kunt de chapatis ook sauteren in plaats van ze droog te bakken
2. Door meer olie zout en sesamzaad toe te voegen krijg je een ander soort brood (Bhakaris)
3. Door minder water te gebruiken krijg je hardere broodjes.
4. Door minder water te gebruiken en ze bovendien dikker te maken en ze dan op een laag vuurtje te bakken krijg je krokante broodjes (net als ongezuurd brood)

About Us | Site Map | ©2013 De Blauwe Aarde |