Hoe weet ik of het werkt?
Als je een goede hoop hebt opgezet dan zal hij niet stinken en niet te droog of te nat zijn. Als het goed is zal hij op een gegeven ogenblik oplopen in temperatuur (tot zo'n 60° C.) waardoor ziektes gedood worden. Er zijn speciale thermometers te koop waardoor je dit kunt meten. Als je regelmatig je hoop keert kan de temperatuur nog hoger worden. Je hoop slinkt dan ook flink.
De meeste van ons zullen echter niet zo'n grote hoop kunnen opzetten dat die temperatuur zo hoog op loopt. Het composteer proces loopt dan langzamer, de hoop slinkt langzamer.
Wanneer is de compost gebruiksklaar?
Compost is klaar om te gebruiken als het er uit ziet en ruikt als tuinaarde. Zitten er nog stukken niet-gecomposteerde delen tussen breng die dan weer terug in je ton of op je hoop. Maar vaak wordt compost in de tuin al gebruikt terwijl het nog onverteerde restjes stro en blad bevat, die verteren dan wel verder in de aarde.
Gebruik je de compost echter voor zaaien dan moet je zorgen dat hij door en door gecomposteerd is en dien je hem voor gebruik te zeven.
Dit zeven doe je met een zelfgemaakt of gekocht raamwerk van fijnmazig gaas.
Enkele voorbeelden van gebruik van compost: