1. De eenvoudigste methode
Maak een hoop van keuken en tuinafval in een hoek van de tuin. Bij voorkeur 1 meter bij 1 meter oppervlak. De onderste laag kun je het beste maken van grof materiaal en/of takken in verband met de ventilatie, daarop stapel je gewoon het organisch afval uit je tuin en keuken. Naar boven toe wordt de composthoop wat smaller. Meng eventueel een klein beetje aarde met je tuin en keukenafval. Het duurt vrij lang (zo'n 6 maanden) voordat je op deze manier een bruikbare compost hebt.
Als je op de bovenstaande manier te werk gaat, maar je materialen eerst versnippert, dan zal het veel sneller gaan. Versnipperen kun je met een speciale versnipperaar, maar je kunt ook met een grasmaaimachine enkele keren over een klein hoopje tuin en keukenafval gaan.
Wanneer je om de paar weken deze composthoop keert met een riek, zodat de buitenkanten binnen komen, heb je na 3 tot 6 maanden, afhankelijk van de temperatuur en de gebruikte materialen, een redelijk bruikbare compost.
Sneller resultaat krijg je als je elk laagje afval bedekt met een dun laagje aarde en onderop begint te stapelen met wat grover afval, in lagen van 15 cm dikte en afwisselend lagen aanbrengt van droog materiaal en gras en snoeimateriaal van hooguit 10 cm dikte. Elke laag maak je nat en bedek je eventueel met een dun laagje losse grond.
Het mengen van grond tussen je lagen afval heeft als doel meer bacteriën en schimmels in je hoop te brengen, maar heeft het nadeel dat het voorkomt dat je hoop flink warm wordt. |